Coșul meu

0,00 Lei

Vitamina E (Tocoferolul): un antioxidant de bază

 

Vitamina E este o vitamină care se dizolvă în grăsimi și are efecte anti-oxidante, adică ajută la neutralizarea radicalilor liberi în organism. Vitamina E apare în opt diferite forme: tocoferolele alfa, beta, gamma și delta, precum și tocotrinolele alfa, beta, gamma și delta. Forma cea mai activă, regăsită în organismul uman a vitaminei E este alfa-tocoferol sau tocoferolul alfa.

Vitamina E joacă un rol important în protejarea membranei celulare, adică în menținerea acesteia într-o formă bună și totodată protejează pielea, sitemul muscular, celulele roșii și ajută la buna circulație a sângelui și funcționarea normală a inimii.

Vitamina E este înmagazinată în țesutul gras. În cazul unei alimentații sărace în grăsimi nivelul acestei vitamine din organism nu va fi satisfăcător. Acestea sunt cazurile în care este recomandată administrarea vitaminei E ca de supliment alimentar.

Să avem în vedere faptul că marcajul cu litera „d” înseamnă „formă naturală” și marcajul “dl” înseamnă „formă sintetică”. De exemplu: d-gamma-tocoferol vs. dl-alfa-tocoferol.

Vitamina E se administrează împreună cu vitaminele A și C, precum și cu seleniu; și împreună cu acestea vor avea un efect remarcabil ca antioxidanți pentru organismul uman și vor ajuta la prevenirea a nenumăratelor boli.

Nu avem date exacte în cazul administrării în exces a acestei vitamine, dar lipsa vitaminei E din organism poate duce la o boli foarte periculoase, cunoscute ca cancerul și diferite boli ale inimii. Rolul vitamiei E în organism este subiectul multor studii în zilele noastre.

     Efectul benefic al vitaminei E

   

 Efectul antioxidant al vitaminei E are o largă recunoaștere mondială în prezent. Vitamina E este cunoscută pentru efectul său de apărarea organismului împotriva radicalilor liberi. Efectul său antioxidant înseamnă protejarea organismului de diferitele procese de oxidare, deci ne apără de influența nocivă a radicalilor liberi. 

     Procesul de oxidare înseamnă producția de radicali liberi în organism, un proces fiziologic normal și este un rezultat al metabolismului. Problema apare când se produc prea mulți radicali liberi. În caz de extra-producere de radicali liberi organismul este neputincios. Să ne gândim puțin la E-urile din diferite alimente, adică la diferitele substanțe de conservare, la aerul poluat în diferitele orașe, la fumul de țigară inhalat, la efectul nociv al nicotinei, precum și la diferitele alimente procesate.

Eliberarea radicalilor liberi în organismul uman se produce și în caz de stres, dar și în cazul lipsei de mișcare.

În zilele noastre consumăm tot mai puține alimente conținând antioxidanți, de pildă: legume și fructe proaspete, care ar ajuta la refacerea echilibrului organismului.

Legarea radicalilor liberi poate duce la prevenirea diferitelor boli grave ca arterioscleroza, constricția vasculară coroniană, formarea cheagurilor de sânge și dezvoltarea diferitelor tumori.

 

Efectele benefice ale vitaminei E

 

Vitamina E protejează pielea de îmbătrânirea ei prematură, împrospătează unghiile și firele de păr. Încetinește îmbătrânirea celulelor.

Administrarea regulată a vitaminei E poate duce la păstrarea tinereții.

Administrarea vitaminei E duce la păstrarea sănătății ochiilor, precum și la prevenirea deteriorării acuității vizuale.

Vitamina E are rol major în metabolismul grăsimilor, în metabolismul de carbohidranți și de proteine, precum și în echilibrul fluidelor în organism.

Administrarea acesteia ca antioxidant este recomandată bolnavilor de inimă și poate duce, de asemenea, și la prevenirea arteriosclerozei.

În primul rând, administrarea vitaminei E, sub formă de supliment, alimentar este recomandată sportivilor și celor care fac body-building. Aceștia nu vor obține cantitatea adecvată de vitamina E, necesară pentru organismul lor.

Vitamina E îmbunătățește performanța mușchiilor și întârzie oboseala acestora; întărește sistemul muscular. Administrarea acesteia este vitală mai ales oamenilor bătrâni.

Are efect benefic pentru tratarea diferitelor boli pulmonare, poate ajuta la tratamentul pacienților care suferă de boala-Parkinson, ameliorând contracțiile musculare.

Îmbunătățește procesul de regenerare a celulelor și, din această cauză, administrarea acestei vitamine poate ajuta la refacerea organismului în cazul unor boli, după vindecare.

Vitamina E protejează vitamina A și acizii grași nesaturați de procesul de oxidare. O singură moleculă de vitamina E poate proteja circa 200 de molecule de acizi grași nesaturați de procesul de oxidare din organism.

Vitamina E ajută la scăderea tensiunii arteriale și la prevenirea formării bolilor cardiovasculare.

Ajută la o mai bună alimentare a organismului cu oxigen, îmbunătățește rezistența și accelerează regenerarea organismului.

Împreună cu vitamina A, ea apără plămânii de efectele nocive ale poluării aerului.

Reduce intensitatea unor boli deja existente ca de exemplu simptomele diabetului zaharat.

Reduce semnele oboselii și ajută la depășirea oboselii cronice.

Împiedică formarea cicatricelor brute, atât în exterior cât și în interior. În cazul aplicării locale ale acesteia, ea se absoarbe foarte ușor prin piele.

Accelerează vindecarea arsurilor.

Lipsa vitaminei E

 

În cazul insuficienței acestei vitamine în organism și dacă nu înlocuim nivelul acesteia la timp, putem avea următoarele riscuri:

Slăbirea sitemului imunitar;

Scăderea activității sexuale și șansa de fertilizare;

Deterioarea sarcinei și chiar moartea fătului;

Distrofie musculară, deteriorarea celulelor roșii din sânge, diferite tipuri de anemii;

Deteriorarea sistemului nervos, cea ce se va manifesta în nervozitate și tensiune;

Slăbirea memoriei, lucru ce se poate preveni prin administrarea vitaminei E în caz de suprasolicitare a organismului;

Reducerea atenției și pierderea tensiunii mușchilor;

 

Supradozarea vitaminei E

 

Supradozarea vitaminei E nu este caracteristică, pentru că excesul acestei vitamine este înmagazinat de țesutul gras și de ficat. Dar trebuie să fim conștient și de faptul că vitamina E se îndepărtează ușor din organism prin fecale. Administrarea acestei vitamine în doze mari nu este toxică. Continuarea administrării pe o perioadă foarte îndelungată ar avea niște efecte secundare posibile. Aceasta este o diferență majoră de celelalte vitamine care se dizolvă în grăsimi.

Dar nu toți suntem de o seamă, deci se pot întâlnii și cazuri excepționale. Administrarea în exces a acestei vitamine poate să producă dureri de cap, vedere dublă, slăbiciuni musculare și probleme gastro intestinale. În cazul acestor efecte secundare se recomandă oprirea administrării vitaminei E.

Aceste simptome pot fi semnalele altor probleme de sănătate, se recomandă să fim atenți la diferitele semnale și schimbări observate la/pe corpul nostru.

În cazul administrării vitaminei E, pentru orice eventualitate, trebuie să consultăm medicul nostru de familie ca să evităm efectele negative ale acesteia.

 

Surse naturale de vitamină E 

 

Vitamina E se regăsește în următoarele cereale, uleiuri, fructe și legume: germenii de grâu, leguminoase, semințe de floarea-soarelui, nuci, migdale, alune, stafide, cereale, legume cu frunze verzi, cum ar fi spanacul; gălbenușul de ou și diferitele uleiuri vegetale ca uleiul de germeni de grâu, uleiul de măsline, uleiul de floarea-soarelui, uleiul de semințe de dovleac, uleiul de porumb și cel de in.

Este foarte important de știut că vitamina E își pierde nivelul ei de vitamină prin fierbere și prin înmagazinare pe timp îndelungat la o temperatură necorespunzătoare.

 

Doza zilnică a vitaminei E

 

Ca supliment alimentar, la vitamina E doza zilnică recomandată este de 10-15NE/IU.

Aceasta este doza zilnică oficială, dar cine vrea să rămână sănătos are nevoie de o doză mai mare, între100-200 NE/IU.

Este important de știut că dintre cele patru forme de tocoferoli variațiile naturale ale tocoferolului alfa (alfa-tocoferolul) are efectul cel mai bun pentru organismul uman.

 

Surse: http://dietless.hu/e-vitamin-tokoferol-alapveto-antioxidans/

Imagine:

https://2.bp.blogspot.com/-8g0TMfP1GD0/WAhWz_yH7cI/AAAAAAAAVLQ/pMZVAE_ToAkblFfQrl7mJh28hhPdMvTWACLcB/s1600/vitamina-e-poate-incetini-procesul-imbatranirii.png

http://www.blogcdn.com/www.tuvozentuvida.com/media/2012/03/vitaminae-getty599.jpg

http://calivita.bio-sanatate.com/image/data/add-img/0--0-vitamina-e.jpg

https://ufhealth.org/sites/default/files/graphics/images/en/18113.jpg

http://img.aws.livestrongcdn.com/ls-article-image-673/cme/photography.prod.demandstudios.com/9255256d-fa63-4a3f-82d1-da4c4168cec2.jpg

Articole

Produse Populare

Autentificare

Despre VitalTrend

Noi, la VitalTrend credem, că timpul şi banii cheltuiţi pentru păstrarea sănătăţii este cea mai bună investiţie. Luaţi măsuri pentru sănătatea dumnevoastră şi a familiei!

Newsletter

 

© 2016 VitalTrend - All Rights Reserved.